Przyprawy i inne naturalne składniki używane w tradycyjnej kuchni indyjskiej mają na celu nie tylko poprawę smaku, ale również trawienia. Większość ziół i przypraw używanych w gotowaniu ajurwedyjskim jest antyoksydantami i pomagają opóźnić proces starzenia się. Większość potraw tradycyjnej kuchni indyjskiej opiera się o zasady Ajurwedy (indyjskiej medycyny).

Menu:
1. Danie jednogarnkowe – po tak wielu latach pracy w doradztwie żywienia i prowadzeniu warsztatów poświęconych zdrowemu gotowaniu chciałem stworzyć przepis, który byłby pełen istotnych elementów odżywczych, takich jak pełne białko, zdrowe węglowodany, witaminy i minerały. “Jednogarnkowy zdrowy posiłek ajurwedyjski” jest nie tylko odżywczo zrównoważony, ale także ma działanie detoksykacyjne na wątrobę i działa jak probiotyk, aby pomóc w trawieniu. Ze względu na właściwe połączenie pełnych zbóż i soczewicy dostarcza pełnego białka, jak mięso, będąc idealnym daniem dla wegetarian i wegan. Jest pozbawione glutenu, naturalne, zdrowe, smaczne i zgodne z dietą wegetariańską. Dzieci też je uwielbiają.
2. zupa z soczewicy (Dahl) – odżywcza, pyszna, lekkostrawna, ma działanie detoksykacyjne i oczyszcza wątrobę.
3. chleb Chapatti – Zdrowy pyszny indyjski chleb bez drożdży z lokalnie uprawianych mieszanych zbóż takich, jak orkisz, bezglutenowa gryka z dodatkiem mąki z nasion konopi pełnej błonnika i dobrego białka.
4. sos Chutney – sos lub pasta do smarowania, która zawiera sporą ilość żelaza oraz innych witamin i minerałów. Wzmacnia system trawienny.
5. przepis na warzywa – zdrowe sezonowe warzywa na parze z pysznymi przyprawami i… oczywiście pyszna i oryginalna indyjska herbata….

 

dr. Swaroop Verma

Dyrektor „Shri Ayurveda, Yoga & Tantra Center”, urodził się i wychował w północnych Indiach w tradycyjnej rodzinie praktykującej Ajurwedę, Jogę i Tantrę. Jego dziadek Munnalal Verma był znanym lekarzem ajurwedy i jogi z Agra. Swaroop został inicjowany w tradycję Ajurwedy, Jogi i Tantry Shri vidhya w młodym wieku, od dzieciństwa pracując z dziadkiem w jego przychodni. Aby zrozumieć związek między ajurwedą, akupunkturą i Marma, Swaroop ukończył naukę medycyny chińskiej, otrzymując dyplom MD w akupunkturze z „Indyjskiego Towarzystwa Akupunktury”. Swaroop dołączył do „Kaivalyadhama”, renomowanego instytutu badań naukowych dotyczących jogi, opracowując na studiach unikalną metodę leczenia opartą na Ajurwedzie, Jodze i Tantrze. Swaroop specjalizuje się w ajurwedyjskim programie detoksykacji-odmładzania „Kayakalpa Panchakarma”, „Ajurweda Marma masaż”, „Marma Tantra masaż” , „Marma punktura”, „Shri Terapia Joga”, itp. Od 1993 Swaroop pracuje w centrum odnowy biologicznej w Izraelu, praktykując i ucząc Ajurwedy, Jogi i Tantry w Izraelu i za granicą.

Warsztat jest prowadzony w języku angielskim, tłumaczony na język polski.

 

  • Termin:
    15 listopada (niedziela)
    godz.: 14:00 – 20:00
  • Miejsce:
    Human Recycling, ul. Filtrowa 71 A/4
  • Informacje:
    tel. (22) 843 24 11, 509 671 585
    fundacja@ogrodnadziei.org.pl
  • Zapisy:
    link do formularza
  • Koszt:
    300 zł; dla podopiecznych fundacji 250 zł (płatne gotówką na miejscu).