Integralny Program Profilaktyki
Moduł Równowaga w Umyśle i na Talerzu

Wykład – Dlaczego zdarza nam się zajadać stres?

Wykład odbywa się w ramach projektu „Równowaga dla Zdrowia” realizowanego przez Fundację Psychoonkologii i Promocji Zdrowia „Ogród Nadziei” we współpracy z firmą Sante

W książkach, internecie i magazynach możemy przeczytać o najróżniejszych dietach. Od białkowych, węglowodanowych, beztłuszczowych, bezcukrowych po diety oparte tylko na sokach i listkach sałaty. Są też mody dietetyczne. Raz jest moda na surowiznę, a raz na dania tylko gotowane i najlepiej wg kuchni 5 przemian. Co jest zdrowe, a co nie? Gdyby dobór i stosowanie diety były takie proste, to w społeczeństwie mielibyśmy wiele szczupłych i zdrowych ludzi. Jednak, tak nie jest. Nawet jeśli wiemy co jest zdrowe, a co nie, to w chwilach stresu łapiemy się na tym, że zaczynami zajadać emocje. W ręce wpada nam czekolada, pudełko lodów lub nogi same prowadzą nas do cukierni po pączka. Wtedy nie myślimy o tym, czy to dla nas zdrowe, tylko bardziej nas interesuje jak szybko podnieść sobie nastrój, a ciastko wydaje się w tym momencie najłatwiejszym rozwiązaniem.

Na wykładzie odpowiemy sobie m.in. na pytania:
– jakie mechanizmy psychologiczne są odpowiedzialne za to, że sięgamy po słodycze w sytuacji stresu lub obniżonego nastroju.
– jak powstrzymać zajadanie stresu?
– dlaczego tak trudno jest nam wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe i skąd się bierze efekt jo-jo?
– jak na nasz sposób odżywiania wpływa stres oraz emocje typu złość, zdenerwowanie oraz smutek?

Prowadząca:

Katarzyna Gwiazdowska
Dyplomowany psycholog, psychodietetyk, były menedżer Sri SriAyurvedy w Centrum Promocji Zdrowia w Tarasce. Dyplomowana trenerka detoksu Instytutu Świadomego Życia Ewy Foley, absolwentka Szkoły Trenerów Intra. Certyfikowany nauczyciel i praktyk metody Soul Body Fusion®. Specjalizuje się w holistycznej pracy nad zdrowiem. Od siedmiu lat prowadzi m.in. warsztaty holistycznego oczyszczania organizmu, psychodietetyki, ajurwedy, profilaktyki stresu, komunikacji interpersonalnej, treningi asertywności oraz indywidualną praktykę psychodietyczną.